Śledź świeży – cały

11,00 zł
Brutto
waga
Ilość

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Śledź świeży – cały, 1 kg

Dzika, świeża ryba, złowiona w Morzu Bałtyckim.

Ryba jest sprawiona, oczyszczona, umyta, bez ikry.

Zapakowana próżniowo, by zachować najlepszy smak i świeżość.

 

O ŚLEDZIU

Śledź (łac. Clupea harengus) występuje prawie w każdym oceanie i morzu na świecie. Znany jest z pięknego, srebrzystego ubarwienia, a także podłużnej budowy ciała. Tworzy wiele gatunków oraz ras. Zaliczany jest do ryb tłustych, lecz ma niewiele kalorii. To najbardziej popularna ryba w naszym kraju, ze względu na cenę, jak i  bogactwo witamin A, D, E, B, potasu, kwasów omega-3, czy omega-6. 

PRZYRZĄDZANIE

Pomysłów na przyrządzenie śledzi jest całe mnóstwo. Matiasy, uliki, piklingi, marynowane – wszystkie znajdują miejsce na polskich stołach, nie tylko w czasie postu i wigilii. Doskonałe do przeróżnych sałatek, świetne z ziemniakami w mundurkach, pieczone, smażone, czy też jako zakąska towarzyskiego spotkania. Przed przyrządzeniem dobrze jest namoczyć je w wodzie lub mleku.

PRZECHOWYWANIE

Rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w oryginalnym, nie otwartym opakowaniu próżniowym, do 5 dni. Po otwarciu, umytą i osoloną rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w szklanym, zamkniętym naczyniu lub w szczelnym, plastikowym pojemniku, do 2 dni. Rybę należy spożyć po obróbce termicznej.

MROŻENIE

Ta ryba nie była mrożona. Można ją przechowywać w zamrażarce w opakowaniu oryginalnym lub innym.


Życzymy smacznego! 

Zobacz także