Flądra świeża – tuszka

11,00 zł
Brutto
waga
Ilość

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Flądra świeża – tuszka, 1 kg

Dzika, świeża ryba, złowiona w Morzu Bałtyckim.

Ryba jest sprawiona, oczyszczona, umyta, bez ikry.

Zapakowana próżniowo, by zachować najlepszy smak i świeżość.

O FLĄDRZE

Flądra (łac. Platichthys flesus) żyje w wodach Oceanu Atlantyckiego, Morza Śródziemnego, Białego, Bałtyckiego, Północnego oraz Czarnego. Jej charakterystyczny, płaski kształt to efekt ewolucyjnego przystosowania do leżenia na dnie. Podobnie jak turbot, flądra potrafi zmieniać ubarwienie, by upodobnić się do podłoża. Jest odporna na wpływ związków rtęci i innych zanieczyszczeń. Jej mięso ma delikatny, maślany smak, zawiera cenne witaminy, składniki mineralne, jak również kwasy omega-3.

PRZYRZĄDZANIE

Flądrę można przyrządzić na wiele sposobów – w piekarniku, na grillu, czy patelni. Jednak przy smażeniu traci wiele ważnych walorów odżywczych.

PRZECHOWYWANIE

Rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w oryginalnym, nie otwartym opakowaniu próżniowym, do 5 dni. Po otwarciu, umytą i osoloną rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w szklanym, zamkniętym naczyniu lub w szczelnym, plastikowym pojemniku, do 2 dni. Rybę należy spożyć po obróbce termicznej.

MROŻENIE

Ta ryba nie była mrożona. Można ją przechowywać w zamrażarce w opakowaniu oryginalnym lub innym.

 

Życzymy smacznego!