

Dorsz wędzony – tuszka, 1 kg
Dzika ryba bałtycka, świeżo uwędzona metodą tradycyjną.
Zapakowana próżniowo, by zachować najlepszy smak i świeżość.
O DORSZU
Dorsz (łac. Gadus morhua collaris) - to drapieżnik o wydłużonym ciele, dużej głowie, z charakterystycznymi trzema płetwami grzbietowymi oraz pojedynczym wąsem
na podbródku. Jest popularny w naszej kuchni ze względu na dorodne, soczyste mięso – skarbnicę białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów o dobroczynnym wpływie na nasz układ odpornościowy.
SPOSÓB PODANIA
Dorsz wędzony najlepiej komponuje się z sałatami czerwonymi, słodkimi, jak również z cierpkimi warzywami – cukinią, bakłażanem, dynią, czy papryką. Świetny jako składnik sajgonek, dodatek do makaronu lub risotta.
PRZECHOWYWANIE
Rybę wędzoną najlepiej przechowywać w lodówce, w oryginalnym, nie otwartym, opakowaniu próżniowym, do 6 tygodni. Poza opakowaniem oryginalnym rybę przechowujemy w lodówce, zawiniętą w papier, przez 1-2 tygodnie.
Życzymy smacznego!