

Dorsz świeży – filet, 1 kg
Dzika, świeża ryba, złowiona w Morzu Bałtyckim.
Ryba jest sprawiona, oczyszczona, umyta, bez ikry.
Zapakowana próżniowo, by zachować najlepszy smak i świeżość.
O DORSZU
Dorsz (łac. Gadus morhua collaris) to drapieżnik o wydłużonym ciele, dużej głowie, z charakterystycznymi trzema płetwami grzbietowymi oraz pojedynczym wąsem
na podbródku. Jest popularny w naszej kuchni ze względu na dorodne, soczyste mięso – skarbnicę białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów o dobroczynnym wpływie na nasz układ odpornościowy.
SPOSÓB PODANIA
Dorsz jest świetną alternatywą dla mięsa, a na talerzu nie potrzeba mu wielu dodatków. Jego smaku nie przyćmią proste zioła, jak koperek, pietruszka, czy bazylia. Sprawdzi się w zupie rybnej, a także w sosie curry. Pieczony, z dodatkiem lekko duszonych warzyw, stanowi wyborne danie.
PRZECHOWYWANIE
Rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w oryginalnym, nie otwartym opakowaniu próżniowym, do 5 dni. Po otwarciu, umytą i osoloną rybę najlepiej przechowywać w lodówce, w szklanym, zamkniętym naczyniu lub w szczelnym, plastikowym pojemniku, do 2 dni. Rybę należy spożyć po obróbce termicznej.
MROŻENIE
Ta ryba nie była mrożona. Można ją przechowywać w zamrażarce w opakowaniu oryginalnym lub innym.
Życzymy smacznego!
Zobacz także